Superlekkere glutenvrije quiche
Een lekkere glutenvrije quiche maken is best lastig. De bodem wordt vaak droog en kruimelt veel. Omdat ik ook best lang heb gezocht naar een lekkere bodem, wil ik graag mijn recept met jullie delen. Dit deeg is helemaal niet droog en kruimelt ook niet. Niet moeilijk om te maken, maar wel heeeeel lekker!
Kooktijd: | 1 uur |
Hoeveelheid: | 1 quiche, 27 cm doorsnede |
Ingrediënten
Bodem
300 g meel (kuchen en keken meel van Shär, te koop bij Holland en Barret)
2 eieren
150 g roomboter
1 theelepel bakpoeder
200 g kwark
Vulling
150 g geraspte kaas
100 g hamreepjes
100 g spekjes
1 ui
50 ml slagroom (geen geklopte natuurlijk)
6 eieren
Bereiding
Smelt de roomboter. Dit gaat het snelst als je er eerst blokjes van snijdt.
Doe het meel, bakpoeder, de eieren en de kwark in een kom.
Voeg de gesmolten boter toe en roer met een pollepel hard tot een smeuïg deeg. Het deeg is erg plakkerig, dat hoort.
Smeer een bakvorm (ongeveer 27 cm doorsnede) in met boter. Misschien kun je een restje boter uit de pan van de gesmolten boter gebruiken.
Zet een kommetje (koud) water klaar, hier kun je zometeen je handen in dopen, zodat er niet teveel deeg aan je handen blijft plakken.
Verdeel een laagje deeg over de bodem. Doop af en toe je handen in het water. Zorg dat je ook de randjes bedekt. Vaak is er iets meer deeg dan nodig, dus maak niet alles op, dan wordt de bodem te dik.
Begin met de vulling door de spekjes knapperig te bakken. Haal halverwege uit de pan om kleiner te snijden.
Snijd de ui en bak mee met de spekjes.
Doe de eieren met de slagroom en een beetje peper en zout in een kom en klop goed door elkaar.
Verdeel de spekjes over de bodem en druk klein beetje aan.
Verwarm de oven voor op ruim 200 graden.
Verdeel de hammetjes over de spekjes en strooi de kaas erover.
Giet het ei-mengsel eroverheen en druk de kaas een klein beetje naar beneden.
Bak een half uur in de oven.
Laat een klein beetje afkoelen voor je ‘m uit de vorm haalt, dan is de bodem nog te zacht.
Eet smakelijk!