Millionaire’s shortbread
Kooktijd: | 2,5 uur minuten |
Hoeveelheid: | 6 stukken van 6 bij 6 cm |
Ingrediënten
Bodem
90 g roomboter
75 g witte basterdsuiker
15 g ei
klein snufje zout
klein beetje citroensap
140 g meel (shär kuchen en keksen)
1 tl bakpoeder
Karamel
120 ml gecondenseerde melk
20 g roomboter
20 g bruine basterdsuiker
Chocoladetopping
60 g melkchocolade (voor een iets dikkere chocoladelaag meer)
30 g witte chocolade
Bereiding
Kneed boter, suiker, ei, zout en citroensap tot een plakkerig mengsel. Voeg het meel en het bakpoeder toe en kneed tot een elastisch deeg.
Wikkel de deegbal in plastic folie en laat een uur rusten in de koelkast.
Vet de ovenschaal een klein beetje in een leg er een bakpapiertje in. Laat het aan twee zijkanten uitsteken zodat je de shortbread straks makkelijk uit de vorm kan krijgen.
Verdeel het deeg over de vorm. Druk het een beetje aan en zorg dat de laag deeg overal ongeveer even dik is.
Bak in een voorverwarmde oven op 170 graden in zo’n 20 minuten gaar. Laat een half uur afkoelen.
Doe de gecondenseerde melk, suiker en boter in een steelpan. Zet het vuur laag tot de boter en suiker zijn gesmolten. Draai het vuur hoog en blijf roeren tot het de juiste dikte heeft.
Giet de karamel over de (afgekoelde) bodem. Zet in de koelkast voor ongeveer een kwartier.
Smelt de melkchocolade au bain marie. Giet de chocola over de bodem.
Smelt de witte chocolade au bain marie. Maak horizontale lijnen. Pak een satéprikker en maak lijnen van boven naar onder en onder naar boven.
Met de witte chocolade maak je Door met een prikker van boven naar
horizontale lijnen over de laag beneden en beneden naar boven te
melkchocolade. trekken krijg je een patroon.