Gevulde speculaas
Gevulde speculaas: ik had het echt al heeeeel lang niet meer gegeten, dus dacht ik: ik maak gewoon zelf gevulde speculaas! Gevulde speculaas is niet moeilijk om te maken en echt suuuperlekker!
Kooktijd: | 1h45 uur |
Hoeveelheid: | 15 stukken |
Ingrediënten
30 gram roomboter
45 gram margarine
75 gram boekweitmeel
75 gram rijstemeel
35 gram donkere basterdsuiker
40 gram witte basterdsuiker
1 theelepel bakpoeder
snufje zout
1 theelepel vanille-extract of een beetje vanille merg/suiker
3 (flinke) theelepels speculaaskruiden
half ei
200 gram amandelspijs
eventueel amandelen
Bereiding
Pak een kom en doe het boekweitmeel, het rijstemeel, de donkere basterdsuiker en de witte basterdsuiker, het bakpoeder, het snufje zout en de speculaaskruiden in de kom.
Roer met een vork of lepel alles even doorelkaar.
Snijd de roomboter in blokjes en voeg toe. Voeg ook de margarine, het halve ei en het vanille-extract toe.
Kneed alles eerst tot plakkerige kruimels en dan tot een bol deeg.
Wikkel het deeg in folie en laat in de ijskast een uur rusten.( als je deeg in folie moet laten rusten, druk het dan een beetje plat, dan kan je het straks makkelijker uitrollen!)
Pak een ovenschaal en leg er een bakpapiertje in. Zorg dat er stukken uitsteken zodat je de speculaas er straks makkelijk uit kunt halen.
Verdeel het deeg in twee (ongeveer gelijke) delen.
Pak 1 deel en rol het net zo groot uit als je ovenschaal is.
Verdeel het deeg over de schaal.
Pal de amandelspijs en kneed (voor zover het gaat) het een beetje zacht.
Probeer een zo groot mogelijke lap uit te rollen en verdeel de spijs over het deeg. Het is niet erg als je dit in drie delen doet, als je maar wel zorgt dat er uiteindelijk overal ongeveer evenveel spijs zit.
Rol het overige deeg uit en leg de lap op de spijs.
Snijd de amandelen in de lengte door en leg de halve amandelen op het deeg en druk ze er zachtjes een beetje in.
Bak de speculaas in een voorverwarmde oven op 175 graden zo’n 15 minuten. In een gasoven duurt het ongeveer 20 minuten.
Haal de speculaas uit de oven en trek aan de uitstekende stukken bakpapier de koek uit de schaal en laat afkoelen.
Leg de speculaas als-ie is afgekoeld op een snijplankje en snij eerst in repen en daarna in stukjes.
Kies je mooiste schaaltje uit en eet smakelijk!