Aardbeienslof
Een heerlijke kruimige koekachtige bodem met amandelspijs waarop een verrukkelijke vulling ligt van banketbakkersroom, aardbeien en slagroom.
Kooktijd: | 40 minuten |
Hoeveelheid: | 1 taart, 20 cm doorsnede |
Ingrediënten
Bodem:
90 gram roomboter
75 gram witte basterdsuiker
Kwart ei
Snufje zout
Beetje limoen- of citroensap.
140 gram ‘kuchen en keksen’ bloem (te koop bij Holland en Barret – Tuinen)
1 theelepel bakpoeder
Vulling:
75 gram amandelspijs
Kwart ei
Topping:
Slagroom
Banketbakkersroom
Aardbeien (bakje van 250 gram is genoeg)
Bakmateriaal:
Springvorm zonder bodem van 19 cm doorsnee of een sloffenring 9×24 cm
Spuitzak
Bakplaat en bakpapier
Bereiding
Meng boter, suiker, het kwart ei, snufje zout en citroen- of limoensap door elkaar tot een romig en plakkerig deegje.
Voeg bloem en bakpoeder toe en kneed tot een mooi (en lekker :-)) deeg.
Maak een plak van het deeg en wikkel in folie. Laat een uur rusten in de ijskast.
Pak de ring van de springvorm/sloffenring erbij en meet hoe groot de lap deeg moet worden en rol uit. Het hoeft niet dun, zo’n 8 mm dik is goed.
Het maakt niet uit of je dit recept maakt met een springvorm of met een sloffenring, het resultaat is bij beide verrukkelijk!
Meng de spijs met het kwart ei. Prak met een vork de boel goed tot een glad mengseltje.
Smeer met een lepel het spijsmengsel uit over het deeg en laat de buitenrand vrij.
Bak de slof 30 minuten op 180 graden. (bij heteluchtoven op 170 graden, tijd hetzelfde)
Na het bakken direct de sloffenring/springvorm van de koek halen.
Laat de bodem helemaal afkoelen (dit duurt wel 30-40 minuten!)
Maak ondertussen de banketbakkersroom en ontkroon de aardbeien.
Vul een spuitzak met banketbakkersroom.
Als de bodem is afgekoeld, spuit je ‘m helemaal vol met banketbakkersroom. Je kan dit in mooie roosjes doen ofzo.
Snijd de aardbeien doormidden en verdeel ze over de room.
Als je slagroom in een bekertje/bakje hebt gekocht klop je deze op met een beetje suiker en spuit je op de aardbeien. Als je een bus slagroom hebt gekocht spuit je op de
aardbeien mooie toefjes.
Schiet niet uit je slof, want de bodem hoort redelijk krokant (en dus best hard) te zijn!
Eet smakelijk!
Hoi Anniek! Ik heb een sloffenring gebruikt en de baktijd blijft dan ongeveer hetzelfde. Bedankt voor het recept!