Sticky shiitake met rijst
Foto van de allerhande
Je hebt er misschien nooit van gehoord: shiitakes. Het zijn paddenstoelen met een heel excentrieke, maar heerlijke smaak. Een leuk en simpel gerecht om je gasten voor te schotelen.
Dit recept is voor vier personen
INGREDIËNTEN
300 g basmatirijst
300 g shiitakes (paddenstoelen)
2 eetlepels maizena
4 cm verse gember
2 tenen knoflook
bosje bosui/salade-ui
1 eetlepel donkere basterdsuiker
1 eetlepel sesamolie
50 ml sojasaus
BEREIDING
Begin met het koken van de rijst volgens de verpakking.
Snij de shiitakes in stukjes. Spoel ze goed af met koud water en meng de maizena erdoor.
Schil en rasp de gember, snijd de knoflook fijn en snijd de ui in stukjes.
Bak de shiitakes op hoog vuur ca. zeven minuten goudbruin en een beetje krokant. Om ze krokant te krijgen is het belangrijk dat het vuur hoog staat en je een royale hoeveelheid olie gebruikt.
Haal ze uit de pan en bak op middelhoog vuur de gember en knoflook met een beetje olie. Voeg na een minuut al roerend de suiker toe totdat het karamelliseert. Voeg de sesamolie, sojasaus en 75 ml water toe en kook de saus tot het een beetje indikt. Voeg de shiitakes toe en schep om.
Schep de rijst en saus op de borden en bestrooi met de bosuitjes.