Pepernoten
Zoals beloofd, hier is mijn pepernotenrecept. Ik ben wat vroeg dit jaar, maar als jullie ook al aan de slag gaan met dit recept weet je zeker dat je sowieso binnen drie kwartier pepernoten hebt. Nog een voordeel is dat alles wat je voor deze pepernoten nodig hebt, heb je meestal wel in huis. Ik strooi meestal wat m&m’s over/door de pepernoten. Dit is een goede combi, ziet er leuk uit en het scheelt werk, want een paar m&m’s over je pepernoten is veeeel makkelijker dan chocola smelten en de pepernoten stuk voor stuk onder te dompelen. Dit recept is met dank aan missglutenvrij!
Kooktijd: | 30 minuten |
Hoeveelheid: | 65 pepernoten |
Ingrediënten
150 gram meel, kuchen en keksen van shär, gebruik ik
2 eetlepels melk
75 gram bruine basterdsuiker
100 gram roomboter
10 gram koek-/speculaaskruiden
Optioneel:m&m’s
Bereiding
Doe het meel, de suiker, de koek-/speculaaskruiden in een kom en meng met je hand of een lepel even een beetje door.
Voeg de boter en de melk toe en kneed tot een deegje.
Als je wilt kun je het deeg in folie wikkelen en nog 20 minuten in de ijskast leggen, maar ik ga meteen aan de slag!
Maak van het deeg (allemaal even grote) bolletjes. Als je ze niet te groot maakt, kun je er 75 maken. (bij mij waren het er iets minder omdat het deeg echt heerlijk, nee, overzalig is!)
Pepernoten plat drukken hoeft niet.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Ondertussen leg je een bakpapiertje op een bakplaat en verdeel je de pepernoten erover.
Bak de pepernoten ongeveer 20 minuten en in een gasoven 13 minuten.
Als de pepernoten uit de oven komen zijn ze erg zacht. Maak je geen zorgen, als je ze een kwartiertje laat staan zijn ze heerlijk knapperig.
Zo zien de pepernoten eruit als ze zijn gebakken en afgekoeld!
Vul een bakje met deze heeerlijke pepernoten en strooi er een beetje (ik doe heel veel) m&m’s overheen.
Je kan de pepernoten in een luchtdicht bakje een paar dagen bewaren, maar je moet me maar een mailtje sturen als het je gelukt is ze niet allemaal binnen 1 dag op te eten! Eet smakelijk!
Superlekker! Ook lekker met de zelfgemaakte gevulde speculaas van deze site!
Wow, ik wist niet dat (glutenvrije) pepernoten maken zo makkelijk kon, bedankt voor het recept Anniek!
Ik heb ze gemaakt en dacht eerst dat ze mislukt waren omdat ze zo zacht waren. Toen ik ze na een kwartiertje uit de oven weg wilde doen, waren ze gewoon goed, heerlijk!